Svet streličarstva

Стреличарство је активност којом се можемо бавити у практично сваком животном добу!

Не каже се без разлога да је то спорт којим се можемо бавити од 7 до 77 година. Овде морамо дати стреличарству епитет „породичног спорта“, јер на једном званичном турниру могу практично учествовати и три генерације стреличара: пионири, сениори и ветерани у мушкој и у женској конкуренцији.

У рекреативном смислу је то још много једноставније, тако да је стреличарство заиста прави породичан спорт!

Стреличарство је активност коју можемо обављати и у затвореном и у отвореном простору!

Свакако да је боравак у природи оно што краси овај спорт, али такође велики број стреличара ужива у гађању у затвореном простору. Напоменули смо раније да је и такмичарска сезона подељена на „Индор“ и „Аутдор“ сезону, тако да имамо континуитет који је веома важан. Такође, уз адекватну одећу ни временски услови не морају бити препрека за праве љубитеље лука и стреле .

Велики број стилова и дисциплина пружа огромне могућности за разне врсте званичних такмичења!

Иако је Олимпијски лук најцењенија дисциплина, што је сасвим разумљиво, оно што је рекреативцима најинтересантније је то што могу да се опробају у великом броју различитих стилова и дисциплина – од традиционалних лукова врло једноставне конструкције, до изузетно скупих и сложених „компаунд“ лукова велике снаге и прецизности. Имамо такође, велики број примера да су такмичари у „позним“спортским годинама постизали одличне резултате у такмичарском надметању, а обично су почињали као скромни рекреативци.

Стреличарство је изванредна антистрес активност!

Већ су нам свима познате приче о модерном начину живота који је изузетно динамичан не пружа довољно времена за опоравак и регенерацију организма, тако да је рекреација савременог човека цивилизацијска тековина коју не смемо занемарити.

Нагомилани стрес је узрок великог броја обољења, и један од најбољих начина за његово елиминисање је бављење омиљеним активностима у слободно време. Ко је пробао стреличарство зна да са сваком одапетом стрелом одлази део нагомилане негативне енергије.

Наравно да машта у оваквим случајевима може имати изузетно велику улогу!

Стреличарство као средство за побољшање фокусирања циљева!

.

Фокус на мету је изванредно средство за побољшање концентрације и проблема са расутом пажњом посебно код млађих особа .

Стреличарство пружа огроман број могућности за игру!

Још једна исконска активност, како би стари Грци рекли: “Игра је повратак детињству“.

Могуће је организовати велики број различитих игара са луком и стрелом: гађање балона, карата, у последње време нова игра гађања противника такозваним „софт“ стрелама (нешто слично „пејнтболу“), a и друге разноразне игре доприносе популарности стреличарства.